Цитрусові: користь та властивості

Якісь 20-30 років тому цитрусові фрукти були не так доступні пересічному споживачеві, як зараз. Торгово-економічні відносини між країнами тільки розвивалися і експорт апельсинів, мандаринів, лимонів не мав системного характеру.

Зараз же їх з легкістю можна знайти практично в будь-якому продуктовому магазині. При чому вартість апельсинів і мандаринів іноді навіть менше ніж наших «місцевих» груш, абрикосів і черешень.

Чим корисні цитрусові?

apelsyny-magicfruits

Напевно, навіть діти знають, що в лимонах міститься величезна кількість вітаміну С, який зміцнює імунітет і допомагає організму боротися з інфекціями.

Також у цитрусових є досить багато вітаміну В, який сприятливо впливає на нервову і серцево-судинну системи. Позитивно діє він і на стан нашої шкіри, волосся і нігтів.

Давайте докладніше розглянемо всі корисні властивості цитрусових на прикладі одного з найсмачніших його представників.

 

Корисні властивості апельсину:

  • це справжнє джерело вітамінів і мікроелементів. Він є одним з фруктів-лідерів за вмістом вітаміну С, багатий на вітаміни В-групи. Також містить каротин, клітковину, калій, кальцій, залізо, магній, йод, фосфор та інші корисні для організму елементи.
  • допомагає боротися з вірусними інфекціями
  • сприяє поліпшенню травлення (звичайно ж якщо їх є до основного прийому їжі)
  • чудовий очисник організму від шлаків, токсинів і інших непотрібних організму продуктів травлення
  • є ефективним засобом профілактики раку
  • покращує стан зубів, кісток, нігтів і волосся завдяки великій кількості кальцію
  • знижує болі при артриті та інших захворюваннях опорно-рухового апарату
  • відмінне джерело енергії при мінімальній кількості калорій (36 ккал на 100г), що не може залишити байдужими бажаючих схуднути і любителів спорту і здорового харчування
  • сприятливо впливає на роботу мозку через що міститься в ньому фолієвої кислоти
  • нормалізує підвищений кров'яний тиск

Апельсин: чи є шкода

Є, але правильніше буде сказати – протипоказання. З обережністю варто поставитися до помаранчевого фрукту лише людям з шлунково-кишковими захворюваннями (гастрит, виразка). Так як плоди містять багато кислоти, яка може посилити хворобу.

Також існує непідтверджена думка про те, що апельсини можуть руйнувати емаль зубів. Якщо ви відмовляєтеся від помаранчевого ласощі тільки з-за цього, для вас є вихід – досить просто прополоскати рот водою кімнатної температури і ваші зуби буду в порядку.

 apelsyn-na-derevi

Апельсини  для дітей

Ну і, звичайно ж, не варто переїдати апельсинів (як і будь-яких інших продуктів). 1-2 середніх плодів за один прийом – цілком достатньо для отримання задоволення та поповнення енергії. У деяких дітей апельсини можуть спровокувати висип на шкірі. У такому разі прослідкуйте, щоб наступного разу дитина з'їв не більше 1 середнього плоду, а то й половину. Якщо висипання не виникне – значить це достатня порція для малюка.

На всі недоліки. Так що якщо ви не страждаєте від гострих захворювань травної системи і руйнування зубної емалі, можете сміливо вживати апельсини.

Ще кілька важливих моментів:

В апельсинової цедри (шкірці) вітаміну С більше, ніж у м'якоті. Так що виходить, що найцінніше, що ми викидаємо у відро для сміття. Сушену або свіжу цедру можна додавати в чай, компот. Якщо залити її теплою водою, а не окропом і дати настоятися кілька годин, то вітамінів в такому напої залишиться набагато більше.

Також не варто викидати білу м'якоть між часточками апельсина. Вона містить біофлавоноїди і пектин. Вся користь фруктів розкривається при наявності цих елементів.

Замість того, щоб мучитися з чисткою плодів, багато людей вважають за краще пити апельсиновий сік, вважаючи, що користь буде така ж. Вони будуть праві тільки в тому випадку, якщо сік свіжовичавлений і випити його не пізніше 10-15 хвилин після приготування. При чому не варто додавати туди цукор, так як користі це не додасть, а лише перешкоджатиме нормальному засвоєнню. Що стосується магазинних соків, то більшість з них робляться з концентратів, тобто плоди проходять ряд термічних і механічних обробок. Плюс додаються цукор, консерванти, підсилювачі смаку і т. д. Так що це вже далеко не те ж саме, що з'їсти свіжий фрукт.

Якщо говорити в цілому, чому варто хоч іноді вживати в їжу цитрусові, вони запобігають різні респіраторні та серцево-судинні захворювання і допомагають нам залишатися молодими, здоровими і красивими.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *